
May 27, 2009 
 
Mr. L. Steven Brooks 
27 East Columbus Street 
PO Box 201 
Mt. Sterling, Ohio 43143-0201 
 
Re: Preparation of Legal Descriptions 
 
Dear Mr. Brooks: 
 
This letter is in response to your letter of August 7, 2008 regarding clarification of 
persons who can prepare legal descriptions. 
 
Ohio Revised Code Section 4733.01 (F) defines the practice of surveying as: 
 

“Practice of surveying” means any professional service that requires the 
application of special knowledge of the principles of mathematics, the 
related physical and applied sciences, and the relevant requirements of law 
for the adequate performance of the art of surveying, including, but not 
limited to, measuring the area or the contours of any portion of the earth’s 
surface, the lengths and directions of the bounding lines, and the contour 
of the surface, for their correct determination and description and for 
conveyancing for recording, or for the establishment or re-establishment 
of land boundaries and the platting of lands and subdivisions; and like 
measurements and operations involved in the surveying of mines, 
commonly known as “mine surveying.” 

 
Based on ORC 4733.01, it is the Board’s opinion that only a registered professional 
surveyor can correctly determine if the description for a parcel of land accurately 
describes that parcel of land, its location on the earth’s surface, and its relationship to 
adjoining lands.  Accordingly, the preparation of a metes and bounds legal description is 
clearly the practice of surveying. 
 
Regarding the preparation of descriptions intended to only convey an “interest” in real 
property (easement, right-of-way, lease, etc.), it is again the Board’s opinion that this 
work falls within the practice of surveying.  However, this Board recognizes that in some 
situations, a description conveying an “interest” (as opposed to fee simple title) to a 
parcel of land may be adequately described by general methods.  Examples of 
descriptions by general methods that may be prepared by an individual other than a 
registered professional surveyor are: 
 

a. A 20 foot easement running parallel with the north line of a parcel as that line is 
described in the existing legal description for the property. 



b. The easterly 10 feet of a lot previously represented on a subdivision plat. 
c. All of the land lying south of (a defined road or other feature) running through a 

parcel as described in the existing legal description of the property. 
d. A blanket easement over an entire parcel as previously described in the existing 

legal description for the property. 
 
Please bear in mind that while these “general methods” may provide an adequate 
description in some circumstances, specific project needs as well as varying requirements 
(conveyance standards, etc.) of each county may dictate that a higher standard be 
employed. 
 
I hope this fully explains the Board’s position in this matter.  If we can be of further 
assistance, please advise. 
 
Sincerely, 
 
OHIO STATE BOARD OF REGISTRATION FOR 
PROFESSIONAL ENGINEERS AND SURVEYORS 
 
 
 
John F. Greenhalge 
Executive Director 


